magyar
english
deutsch
Balatoni Kikötők - hajózási útmutató és kikötői atlasz
Yachtmen's guide
« vissza

Ábrahámhegy
TVSK Ábrahámhegy (Jégmadár kikötő)

Nyitvatartás:
IV. 15. - X. 31.
Kikötővezető:
Homonnay Zsombor
Telefon:
30/242-7007
E-mail:
abrahamhegy@tvsk.hu
Internet cím:
www.tvsk.hu, www.jegmadarkikoto.hu
Kikötőhelyek száma: 100
Vendéghelyek száma: 3
Kikötőbejárat koordinátája:
46° 48.56' N, 17° 34.25' E
A TVSK kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján található. 100 cölöpös kikötőhelyből 3 vendéghely van a stég külső végén. A kikötőt Jégmadár kikötőnek is nevezik. Ábrahámhegynek azt a partszakaszát, ahol a Bök-orr benyúlik a Balatonba, évtizedek óta Jégmadárnak nevezik, és kikötőhelyként használják. 1980-as évektől kezdve, ahogy szaporodtak a vitorlások a környéken, egyre szépül és bővül a kikötő.

Kikötési lehetőségekről és a kikötő használatával kapcsolatos tájékoztatás a 30/683-30-91 telefonszámon a kikötőmestertől kérhető.

A Túravitorlás Klub postacíme:
8526 - Ábrahámhegy, Kikötő sétány (Sziget u.)

A környék látnivalói:
XVII. században épült Fülöp Jakab római kori templom. A Kulturális Centrum négy állandó kiállítása (helytörténeti kiállítás, Csörgey kiállítás, Bernáth Aurél kiállítás és a helyi művészek kiállítása), valamint a Bernáth Aurél Galéria várja a kultúra iránt érdeklődő látogatókat. Teniszpálya, sportpálya, minigolfpálya, könyvtár, élelmiszerboltok, éttermek, borozók, szobakiadók, panziók, utazási irodák, fodrász várja az ide érkezőket.

  

A klub története

(Forrás: www.tvsk.hu)
 
Az 1200 főt számláló sportegyesület 1964-ben alakult.
Alapvető célja, hogy a verseny-egyesületekből kiöregedett, de még továbbra is vitorlázni vágyókat összefogja és részükre sportolási lehetőséget biztosítson.

Az alapításkor csak versenysporttal foglalkozó vitorlásegyesületek és kikötők működtek ezért az alapvető feladat a túrázóknak vitorlázási lehetőséget adó egyesület létrehozása volt.
Az első telep és kikötő Fonyódon létesült, majd következett Alsóörs, Almádi, Fűzfő és Ábrahámhegy. A kikötők a tagok kevés pénzéből és rengeteg munkával épültek. A telepeken a kikötési lehetőségeken felül a hajók téli tárolása is megoldott. A mozgatást daru, sólya és a minden hajóhoz készített gurulós állvány biztosítja.
Az eltelt évek alatt a túrázáson kívül a balatoni nagyhajós versenyeken való részvétel lett a klub tevékenységének másik meghatározó része. A Túravitorlás Sport Klub tagja a Magyar Vitorlás Szövetségnek. A telepi tagokon kívül egyre több, más kikötőben álló hajó tulajdonosa lép be a Klubba, mert támogatást kap a versenyeken való szervezett részvételre. Az országban található 82 vitorlázóegyesület közül a TVSK az összesített eredmények alapján általában az 5-6. hely valamelyikén végez. Ennek az eredménynek emeli az értékét az, hogy az értékelésnél a többi egyesület erősségét jelentő kishajós és olimpiai hajóosztályok eredményei kiemelt súlyozással szerepelnek a nagyhajós eredményekhez viszonyítva.
A túrázó vitorlázók teljesítménye is értékelésre kerül. A Balatonon megtett túra-kilométereket túranaplóban regisztrálják és így az összehasonlításra és rangsorolásra is lehetőség van. A sokat túrázók egy évban több ezer kilométert vitorláznak. A több mint 300 túrázásról beszámoló klubtag összesített eredménye évente több mint negyvenezer kilométert tesz ki.
A klub gyermek-, ifjúsági- és oktatótáborokat szervez. Rendezője a Pünkösdi Regattának, amely az egyik legrangosabb távverseny. A Yolle osztályú hajók országos bajnokságát is a TVSK szervezi.
A klub öt telep működését fogja össze és támogatja: Alsóörs, Fonyód, Balatonalmádi, Ábrahámhegy és Balatonfűzfő.

Térkép
Kikötőtérkép
Kikötőtérkép
Távolságábra


Kikötő panoráma - 360

Turisztika panoráma - 360


Ábrahámhegy TVSK Ábrahámhegy (Jégmadár kikötő) galériaképei

A környék turisztikai látnivalói


Ábrahámhegy - Folly Arborétum

Ábrahámhegy - Folly Arborétum

15 kép

1905-ben Dr Foly Gyula pécsi orvos ültette ide az első fenyőket, melyeket külföldi faiskolákból hozatott. A telepítő munkáját fia folytatta. Olyan ritka fenyőket láthatunk itt, melyeket hazánkban máshol nem. Az arborétum kb. 5 hektár területen fekszik.Vendéglátó helyek

A környék ajánlott vendéglátó egységei


Adatbázisunkban még nem szerepel egy vendéglátóhely sem ezen a településen. Ha Ön szeretne megjelenni itt, kérjük, írjon nekünk az info@balatonikikotok.hu e-mail címre!


Facebook kommentek


Merényi Tamás
VÍZIMENTŐK
+36 87 568 168 VÍZIRENDŐRSÉG
+36 84 310 712
MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG
+36 1 460 6925 BALATONI HAJÓZÁSI ZRT.
+36 84 319-548